martes, 13 de diciembre de 2011

Maria Àngels Anglada

Maria Àngels Anglada va néixer el 1930 a Vic i va morir a Figueres el 23 d'abril de 1999, el dia de Sant Jordi. Va ser la primera filla que va néixer; els seus pares són Joan Anglada i Maria d'Abadal.
Després de la seva mort, seguiran publicant cada de març Dia Internacional de la Dona, en homenatge a dones il·lustrades de les comarques gironines.
Des dels anys 1936-1939 ella i la seva família van ser refugiats al país Basc on van passar un temps, acabada la guerra van tornar a Vic on ella va cursar el Batxillerat a l'escola de Sant Miquel i L'escola Pare Coll
.
L'any 1942 va participar a un certament literari en el qual va guanyar el tercer premi amb el seu poema "Núria". Publicà dos dels seus poemes en la revista Ausona de Vic.
Maria Àngels Anglada va començar a publicar poemes en català, va cursar estudis universitaris i va conèixer el seu futur marit.
La seva primera novel·la, Les Closes (1979), on narra la història de la besàvia del seu marit.
El 1960 es trasllada a viure a Figueres on començar a donar classes de grec i llatí a l'institut R.Muntaner. Va haver un temps el qual no havia escrit poesia, però va conèixer a Salvador Espriu i va tornar a escriure poesia.
Fa classes de català amb Òmnium Cultural.
La seva obra reposa sobre uns pilars fonamentals: la llengua, la memòria, el compromís el paisatge...
En els últims anys de la seva vida va ser membre de l'IEC i asomeix el càrrec de vicepresidenta de la Secció Filològica, li van donar la Creu de Sant Jordi i publicà la novel·la de Quadern d'Aram, va conèixer Maria Ohanessian, armènia.

No hay comentarios:

Publicar un comentario